VKB

Dit procesgerichte instrument past goed bij de projectmatige- en seriematige woningbouwprojecten met daarop ingerichte kwaliteitssystemen van de grotere (bouw)bedrijven.

VKB

NB: De hieronder gepresenteerde informatie is afkomstig van de Instrumentaanbieder. De VKBN neemt geen verantwoordelijkheid voor de juistheid en compleetheid ervan.

Instrument VKB
Aanbieder:
SWK (Stichting Waarborgfonds Koopwoningen)

Hoe werkt het?
In dit procesgeoriënteerde kwaliteitsborgingsysteem heeft de ondernemer, die een bouwwerk realiseert, een belangrijke rol bij het aantonen van de daadwerkelijk geleverde kwaliteit. Het Instrument VKB is namelijk gebaseerd op het uitgangspunt dat het kwaliteitssysteem van de ondernemer zodanig moet zijn ingericht, dat een volledige en zorgvuldige technische risicobeheersing per bouwproject mogelijk is, die zorgt voor een gerechtvaardigd vertrouwen dat het project als geheel voldoet aan de eisen van het Bbl. De kwaliteitsborger ziet erop toe dat de ondernemer die kwaliteit inderdaad ook naar behoren vastlegt, zodat bij gereedmelding van het bouwwerk een verklaring kan worden afgegeven. De mate van beheersing van de eigen processen van de ondernemer bepaalt de mate waarin de kwaliteitsborger aanvullende controles uit moet voeren.

Voor wie?
Het procesgerichte instrument past goed bij de projectmatige- en seriematige woningbouwprojecten met daarop ingerichte kwaliteitssystemen van de grotere (bouw)bedrijven.

Unieke kenmerken:
Omdat het een procesgericht instrument is wijkt dit af van andere instrumenten. Met dit instrument worden de aannemer en de kwaliteitsborger niet aan de hand genomen op welke wijze het borgingsplan, de risicobeoordeling en de keuringsplannen moet worden samengesteld. Het staat de aannemer vrij op welke wijze men de (geleverde) bouwkwaliteit vastlegt (uiteraard in overleg met de kwaliteitsborger). Is de aannemer in staat veel risico’s/beheersmaatregelen op een correcte wijze zelf vast te leggen, dan heeft de kwaliteitsborger daarin minder werk te verrichten. Middels een aantal uit te voeren audits zal de kwaliteitsborger de aannemer bevragen om de noodzakelijke bewijslasten te tonen of te delen, om te komen tot een uiteindelijke verklaring.

Licentie:
Onafhankelijke kwaliteitsborgers worden door middel van een licentieovereenkomst erkend om met het Instrument VKB te mogen werken. Om toegelaten te worden, moeten de Kwaliteitsborgers onder meer ruime ervaring hebben op het gebied van het uitvoeren van audits, toetsen en beoordelen van bouwplannen, zowel in de ontwerp- als in de uitvoeringsfase. Iedere nieuwe potentiële kwaliteitsborger wordt door middel van een kritische toelatingsaudit doorgelicht. Jaarlijks vindt een herhalingsaudit bij de aangesloten kwaliteitsborgers plaats.

Software:
Het Instrument VKB maakt geen gebruik van enige toetsingssoftware. Wel heeft SWK een registratiesysteem waarin alle VKB-projecten worden opgenomen.

Contactinformatie:
Meer informatie via https://swk.nl/modules/vkb-verbeterde-kwaliteitsborging/ en https://swk.nl/documenten/.